Kuinka estää ylivelkaantuminen?

Estä ylivelkaantuminen

Kotitalouksien ylivelkaantuminen on ongelma, joka on lisääntynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana ja se koskettaa kaikkia ikäluokkia. Ylivelkaantuminen tapahtuu silloin, kun henkilön tulot eivät riitä kattamaan kuukausittaisia velan lyhennyksiä korkoineen ja muine kustannuksineen. Syitä ylivelkaantumiseen voi olla monia, ja elämäntilanteen muutokset voivat vaikuttaa omaan maksukykyyn.

Monissa tilanteissa lainan ottaminen voi kuitenkin olla ainoa ratkaisu tärkeiden hankintojen rahoittamiseksi. Säästöt eivät aina riitä, ja yllättäviin menoihin on varauduttava. Oman rahankäytön kannalta oleellista on budjetointi ja ennakointi. Lainaamista ei itsessään kannata pelätä, jos oma taloudellinen tilanne on vakaa, tulot säännölliset ja otat lainaa kohtuullisesti. 

Lainaa.loan puolueeton lainavertailusivusto kannustaa kaikkia lainanhakijoita kilpailuttamaan lainan useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten kesken ennen lainan ottamista; ”näin tiedät, mikä lainantarjoaja tarjoaa sinulle edullista lainaa, jotta et joudu maksamaan lainastasi liian korkeaa korkoa. Tämä osaltaan ehkäisee ylivelkaantumista, kun pystyt maksamaan lainan takaisin ilman ongelmia” vastaa Lainaa.loan ylläpito. 

Budjetoinnissa huomioitavia asioita ovat:

 • Säännölliset tulot
 • Asumis- ja muut perusmenot
 • Olemassa olevien lainojen maksuerät
 • Elämisen peruskustannukset
 • Säästöön menevä osuus tuloista

Budjetointi auttaa lainan ottamisen suunnittelussa ja oikean kuukausierän arvioimisessa. Lainalaskureiden avulla voi vertailla eri vaihtoehtoja ja nähdä, miten laina-ajan muutokset vaikuttavat lyhennyseriin ja kokonaiskustannuksiin. On tärkeää mitoittaa laina-aika realistisesti, jotta takaisinmaksu ei rasita taloutta liikaa. Pitkä takaisinmaksuaika pienentää kuukausieriä, mutta kasvattaa kokonaiskustannuksia, kun taas liian lyhyt aika voi nostaa kuukausierää liikaa.

Ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi voi tehdä seuraavia asioita:

 • Budjetoi omat tulot ja menot
 • Varmista, ettei maksa liian suuria kuluja lainasta
 • Sovita laina realistisesti budjettiin
 • Jaksota hankintoja
 • Selvitä lainan kokonaiskustannukset etukäteen
 • Yhdistä eri lainoja, jolloin kustannukset voivat pienentyä

Lainalaskurilla voi helposti laskea lainoihin liittyviä kuluja ja arvioida, missä kohdin maksuja voi pienentää. On myös tärkeää säilyttää positiivinen luottotietorekisteri, joka auttaa luotonantajia arvioimaan luottokelpoisuutta ja tarjoaa tietoa luottomarkkinoista. Tämä auttaa kotitalouksia hallitsemaan omaa talouttaan ja vähentää ylivelkaantumisen riskiä.

Ylivelkaantumisen seuraukset ja niiden hallinta

Ylivelkaantumisella on vakavia seurauksia, jotka voivat vaikuttaa henkilön elämään pitkään. Rästiin jääneistä maksuista voi seurata maksuhäiriömerkintä, joka hankaloittaa esimerkiksi asunnon hankintaa ja saattaa vaikeuttaa luoton saantia tulevaisuudessa. Ulosottoon joutuminen on äärimmäinen seuraus velkaongelmista, ja se voi johtaa omaisuuden menetykseen ja taloudelliseen ahdinkoon.

Taloushuolet ja ylivelkaantuminen voivat aiheuttaa myös voimakasta stressiä ja vaikuttaa negatiivisesti henkilön mielenterveyteen ja hyvinvointiin. On tärkeää hakea apua mahdollisimman varhain, jos talousasiat alkavat huolestuttaa.

Vinkit ylivelkaantumisen estämiseksi

Budjetointi ja suunnittelu: Budjetointi auttaa hahmottamaan oman talouden tilaa ja mahdollisia riskejä. Suunnittele menot etukäteen ja varaa myös puskuria odottamattomiin tilanteisiin.

Lainojen kilpailuttaminen: Vertaile eri lainantarjoajien tarjouksia ja valitse itsellesi edullisin vaihtoehto. Lainan kilpailutus auttaa saamaan parempia ehtoja lainalle.

Joustavuus laina-ajoissa: Valitse laina-aika, joka sopii omaan taloustilanteeseesi ja mahdollistaa lainan takaisinmaksun ilman liiallista kuormitusta.

Lainojen yhdistäminen: Jos sinulla on useita pienempiä lainoja, harkitse niiden yhdistämistä yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämä voi pienentää kuukausittaisia kuluja ja helpottaa lainan hallintaa.

Varasuunnitelma: Ole valmis mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin ja varaa aina hieman ylimääräistä rahaa pahan päivän varalle. Näin voit selvitä odottamattomista menoista ilman suuria taloudellisia vaikeuksia.

Ylivelkaantuminen ei ole väistämätön kohtalo, ja monilla ennaltaehkäisevillä toimilla voi välttää taloudellisia vaikeuksia. On tärkeää ottaa vastuu omasta taloudesta ja hakea apua ajoissa, jos talousasiat alkavat huolestuttaa.

TrustBuddy.fi
Logo